Blokada in izkoriščanje FOIA

Raziskava, ki jo je v ZDA opravil Associated Press, razkriva, da Obamova administracija omejuje dostop do informacij javnega značaja. In to kljub temu, da si Američani informacij želijo prav zdaj, ko je Bližnji vzhod na pragu nove vojne, ko po svetu divja ebola in ko se v državi politični škandali vrstijo eden za drugim.

Šef washingtonskega urada AP Sally Buzbee je tako pred kratkim poudaril, na kakšen način ameriška administracija omejuje dostop do informacij: “Med tem ko ZDA zaostrujejo svoj boj proti islamskim ekstremistom, javnost ne more videti nič. Novinarji ne smejo ne fotografirati ne snemati bombnikov, ko vzletajo. Ne želijo niti izdati, iz katere države vzletajo.”

Naslednji primer je srečanje ameriškega predsednika s tujimi voditelji: “Včasih se je Bela hiša trudila, da je privabila novinarje, fotografe in snemalce na takšna srečanja. Takšno ravnanje je danes postalo precej redko. Pomislite samo, kako tuja javnost gleda na vodilno demokracijo na svetu, ko ta sodeluje z mediji na način: Držite jih stran.”

Obamova administracija naj bi se zelo trudila, da nadzira vse informacije, ki prihajajo od vladnih uslužbencev: “Dnevne grožnje virom so zastrašujoče. Reporterji AP poročajo, da vladnim uslužbencim grozijo z izgubo službe že samo, če jih kdo vidi v pogovoru z novinarji AP.”

Namereno ignorirajo FOIA

“Eno najpomembnejših orodij medijev in javnosti – FOIA (Freedom of Information Act – Zakon o dostopu do informacij /javnega značaja/) je napadena,” nadaljuje AP in dodaja: “Odločanje po FOIA je postalo počasno in drago. Veliko zveznih agencij sploh ne odgovarja pravočasno ter s tem sili medijske hiše v tožbe. Še huje, zahteve po FOIA so postale orodje uradnikov, da se seznanijo s tem, kaj trenutno obravnavajo novinarji. Tako so zahteve rutinsko posredovane političnim predstavnikom. In takšna praksa se preliva z zvezne na lokalno raven.”

 

Vir: Tyler Morning Telegram