Samo trenutek ...

 

Obveznosti delodajalcev po GDPR

5. decembra, 2019by QATmin

Informacijski pooblaščenec je v novembru 2019 pozval velike delodajalce k ureditvi varstva osebnih podatkov delavcev in za leto 2020 napovedal aktivnosti na področju inšpekcijskega nadzora nad zagotavljanjem varstva osebnih podatkov delavcev – ste pripravljeni?

Vsi govorijo o varstvu osebnih podatkov strank in potencialnih strank, pri tem pa velikokrat pozabijo na skladnost ravnanja z osebnimi podatki zaposlenih. Tudi z osebnimi podatki zaposlenih je treba ravnati enako skrbno, za njihovo obdelavo pa načeloma veljajo enaka pravila kot glede drugih osebnih podatkov, ki jih organizacije obdelujejo. Organizacije o svojih zaposlenih pogosto obdelujejo bistveno več vrst osebnih podatkov kot o svojih strankah, ti podatki pa so bolj občutljive narave.

Z razvojem tehnologije, mobilnostjo delavcev in vedno hitrejšim življenjskim tempom so meje med delovnim in zasebnim vedno bolj zabrisane, urejanje področja obdelave osebnih podatkov delavcev pa vedno bolj zahtevno.

Na delavnici bomo na praktičnih primerih predelali naslednja vprašanja:

  • Pravni temelji za obdelavo osebnih podatkov delavcev;
  • Kaj vse moramo vključiti v evidence dejavnosti obdelav?
  • Kako in o čem moramo informirati delavce?
  • Sledenje in nadzor delavcev (GPS, kartice, videnonadzor, uporaba interneta);
  • E-pošta delavcev;
  • Uporaba službenih in lastnih naprav (računalniki, telefoni, tablice, tiskalniki, avtomobili in druge pametne naprave; BYOD);
  • Kje so meje med delovnim in zasebnim (rojstnodnevna in praznična obdarovanja, športni in drugi klubi delodajalcev);
  • Razvoj kadrov;
  • Izbirni kadrovski postopek.

Udeleženci delavnice prejmejo tudi vzorec evidence dejavnosti obdelav.

Komu je delavnica namenjena?

  • Pooblaščenim osebam za varstvo podatkov (DPO);
  • Vodjem kadrovske službe v podjetjih;
  • Pravnikom v podjetjih;
  • Podjetjem, ki razvijajo kadrovske IT rešitve;
  • Kadrovskim in HRM agencijam;
  • Vodjem IT oddelkov v podjetjih;
  • Podjetjem, ki zaposlujejo veliko delavcev;

Program

  1. del:
  • Pravni temelji za obdelavo osebnih podatkov delavcev;
  • Formalnosti, ki jih morajo delodajalci zagotoviti za skladnost z GDPR;
  • Izbirni kadrovski postopki;
  • Razvoj kadrov
  1. del:
  • Sledenje in nadzor delavcev;
  • Uporaba sodobnih in naprednih tehnologij in naprav na delovnem mestu;
  • Meje med delovnim in zasebnim

Delavnice Dobre prakse izvajamo zato, da ponudimo konkretne odgovore in rešitve za vse, ki jih GDPR zavezuje. Zato so izvedene v manjših skupinah (do 20 oseb), da lahko vsakdo pride do besede (vprašanja ali komentarja).

Datum: 14. januar 2020, od 9.00 do 14.00 ure.

QATmin

INFOO nas
Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana
DŠ (VAT): SI 47742640
MŠ: 7235348000
SPREMLJAJTE NASNaša družbena omrežja