Še en “udarec” za Google (Nemčija)

Nemčija je podjetju Google ta teden odredila, da preneha profilirati svoje uporabnike na območju Nemčije. Po podatkih nemške regulatorne agencije je Google skrivno ustvarjal obsežne in natančne zapise svojih uporabnikov, ki kršijo tako nemške zakone, kot tudi zakonodajo EU.

“Google se ni bil pripravljen prilagoditi zakonskim zahtevam in ni želel občutno izboljšati možnosti uporabnikov za nastavitve svoje zasebnosti,” je dejal hamburški Pooblaščenec Johannes Caspar: “Zato smo to storili z odločbo … Podjetje mora obdelovati podatke milijonov uporabnikov na način, ki spoštuje njihovo zasebnost.”

Pooblaščenec je Google-u odredil, da sprejme potrebne tehnične in organizacijske ukrepe, ki bodo uporabnikom omogočali, da se sami odločajo, ali in v kolikšni meri želijo profiliranja. Z drugimi besedami, Google mora dobiti uporabnikovo privolitev preden ga začne profilirati in te podatke uporabljati med svojimi storitvami (opt-in).

Google je prejel – zanj – smešno nizko kazen v višini 1,27 milijona dolarjev (za primerjavo – v zadnjem četrtletju je imel Google 15 milijard dolarjev prihodkov).

 

Povzeto po Windows IT Pro